Vask og vedligehold af tovNår du har købt kvalitets-tov til din båd, har du nok også lyst til at passe godt på det og forlænge dets levetid. Her er lidt gode råd til vedligehold og tovvask, i samarbejde med Gleistein Ropes:

 

  • I sejl-sæsonen: Sørg for jævnligt at spule dine tov med rent vand, det gør at salt og skidt ikke sætter sig.
  • Når sæsonen er ovre, så vask/skyl dit tov grundigt med rent vand. Hvis tovet er meget beskidt, kan du vaske det i vaskemaskine; brug skåneprogram ved lav temperatur, og brug kun meget mildt vaskepulver. Læg tovet i et gammelt dynebetræk for at skåne maskinen, specielt hvis der sidder sjækler og trimringe i tovet. OBS: Ved brug af kraftigt eller stor mængde vaskepulver vil al coating blive vasket ud af tovet, og det vil føles som et vådt håndklæde. Mange af tovets unikke egenskaber vil forsvinde.
  • Undgå altid at udsætte tovet for varme – både når du vasker og tørrer dit tov.
    Tovet tåler IKKE tørretumbler.
  • Gennemgå tovet i hele længden – er der tegn på slitageskader, trækskader (overbelastning) og er splejsen intakt og iorden. Sørg for at få repareret skader – og er du i tvivl om tovets tilstand, så konsultér din rigger.
  • Opbevar tovet i et køligt, tørt og ventileret rum, gerne på paller eller på kroge.

 
NB: Tovets styrke kan falde med op til 30% pr. år afhængig af eksponering for sollys, tovtype samt tovets farve.
 
Du kan finde yderligere oplysninger i Gleistein Ropes’ ”Care, Maintenance and Safety Instructions” (pdf på engelsk) HER.
 
 
Rigtig god fornøjelse med dit Gleistein tov!